siema
na pierwszym zdjęciu z problemami (przebarwienia na liściach i zawinięte w dół ) nie mam pewności czy to niedobór magnezyu?
co prawda też tak myślę ale zawinięte liście w dól nie pasują do tej diagnozy.
Z kolei plamy to jakby deficyt K ale nie wiem jaką pożywke im podać żeby nie zblokować a nadrobić Potas?
Wiemy że różne pierwiastki są lepiej wchłaniane w różnych granicach pH i tak dla potasu nie wiem czy lepiej podniesć pH do 6.5 czy raczej stanowczo zjechać do 5.8 (dodam że nigdy tak niskiego pH nie podaje, zawsze jest w granicach 6.0-6.3 i nie ma znaczenia czy daje czystą wodę czy z nawozami).
Czy EC tylko podnosi sie nawozami ? Jak podaje nawozy to nigdy 100%, zawsze max 2/3 zalecanej dawki.
Czytałem że dla kokosa najlepsze ppm jest w granicach 1000 -1100 ,
u mnie max dochodzi do 800- 900 i to tylko jak dodam 2/3 nawozów. Rozumiem że jak zwieksze dawke to może mi poblokować albo popalić. Tak czy nie ?
@ Gołąbek - to jest kokos wiec przelanie odpada i to stanowczo zła diagnoza (co 2 max 3 dni maja sucho)
@ Ana - pryskałem czymś na robactwo ale to raczej nie są plamy od tego. Zanim robiłem oprysk juz widziałem takie plamy na liściach. Zazwyczaj konczy sie tak jak pokazuje to ostatnia fotka liścia z uschnięta i pomarszczoną końcówką.
@ klepniks - pająki w moim domu są pod ochroną

jak i inne robactwo do momentu kiedy nie zaczyna mi pszeszkadzać.
a w boxie i mialem szerszenia , żuczka, motylka i pajaki , które sa non stop

- z tymi wszystkimi nie ma problemów.
no nic będę obserwować ale juz czasami się gubię w postawieniu diagnozy.
dzieki i do nastepnego