bliskiNatury napisał:
pięknie pięknie, chciałbym mieć takiego rolnika "za miedzą"
gdybyś kiedyś chciał "wymienić kacora" to sie polecam

(mam ciekawe geny

)
podobają mi się klony i kiełkowanie z pestek
mi wykiełkowała z pestki chyba morela wrzucona w tamtym roku w trawe wypatrzona w tym
wygląda na to że morela (jeśli to jest morela) potrzebuje przemrożenia nasiona, ciekawy jestem aco powie o tym ktoś z doświadczeniem. mam też zajebistą śliwke z lst której też nie moge pokazać bo jest dość indywidualna

wystarczy że każdy sąsiad się pyta "co to kurwa jest"
jeśli chciałbyś coś napiać o kiełkowaniu tytoniu i śliwek/moreli z oestek to chętnie poczytam
"kacor" jest wymieniany aż nie nadaje się do rozrodu:) Geny są myślę,że dobre,potomstwo zawsze jest duże a kaczuszki już wysiadują jaja (jutro może z nienacka wrzucę fotę).
Dlaczego klony i rośliny z pestek to proste! Bo jest to bardziej opłacalne i tańsze! W ten sposób nic nie wydam na dobre drzewka no i przedłuże dobre geny:)
Co do klonowania to jak wcześniej napisałem,kwestia cięcia! Obecnie nie tylko klonuje borówki bo jakiś czas temu pociąłem gałązki aroni! 30 gałązek w ziemi musi się ukorzenić,narazie wszystki zyją wiec jestem dobrej myśli ( jutro wrzuce foty )
Uzyskiwanie roślin z pestek nie jest łatwe,bardzo dużo po prostu nie skiełkuje przez zbyt twarde skorupki.
Ja np. zjadam sliwke a pestka w ziemie

no i czekamy az do kolejnego sezonu czy wyjdzie czy nie.
Im więcej pestek tym większa szansa,że coś wyjdzie!
Tyton,nie mam sposobu:) garstka nasion na ziemie i przysypuje cieka warstwa ziemi po czym często ja zraszam wodą no i podstawa! nasiona tytoniu lubią ciepło,zwiększymy kielkowalnosc.
Tyton wysiewam w z poczatkiem kwietnia i trzymam w domu az na dworze nie zrobi sie dosc cieplo bo tyton strasznie ginie gdy mu zimno! Musi też być gesto więc nie ma co zalować nasion!
Golas napisał:
Gandzie ... toż Ty prawdziwy Ogrodnik jesteś !!
Szacuneczek za tak piękne miejsce w jakim mieszkasz ...
Pozdro

G.
W ogrodnika dopiero zaczynam się bawić,dużo nauki przede mna. Miejsce w jakim mieszkam jest piękne ale nadal dosadzam nowe drzewa,kwiaty itd. musi być jeszcze lepiej!
Miło też czytać pozytywy od zacnego ogrodnika!
4Elements napisał:
Gandzia szacuneczek że chce Ci się to wszystko ogarniać. Oprócz nawoziku to one produkuja jajca tez co nie

a kto ma porównanie jaja ze wsi a te ze sklepu to wie o co chodzi. Zupełnie inna bajka ja np sklepowych nie jadam.
To coś z zielono białym listkiem wybarwiajacym się na różowo to będzie klon japoński prawdopodobnie szczepiony na pieńku i widać ma już długie odrosty - polecam je poprzycinać to Ci się ładnie zagęści ( chyba że piszę o czym innym niż ty masz )
Kwiatek to ofc pelargonia

Uwierz,że się nie chce! Ale jeśli tego nie zrobisz to wszystko zarośnie chwastem itd. Pracy jest naprawdę ogrom do tego dochodzi druga działka i czasami brakuje czasu zeby wszystko ogarnąc bo się po prostu nie da bo za duzo tego ale staram się jak mogę upraszczając sobie prace mechanicznie,jeszcze niedawno ogródki kopałem szpadlem,teraz zrobie to mechanicznie.
Jajca... oj widze ze wiesz o czym piszesz! Jajeczka są naprawde 1klasa! ale jest ich za duzo abym sam je zjadł

więc większość leci do znajomych:) Nawóz jak najbardziej się przydaje! i jest go naprawde dużo!
Nie tylko bawie się w uprawe ale też w hodowle drobiu ponieważ nawóz jest pierwsza klasa! a rośliną tą służy:)
Pokażę wam niedługo malutkie kaczuszki hehe będzie ich sporo;)
Co do klona japonskiego bo chyba dobrze napisałeś to jest obcinany wczesną wiosną lub jesienią w tym roku wszystkie drzewka były obcinane zanim zaczeły "Zyć"
Zdjęcie klona japonskiego to czubek chyba bo drzewko jest duZe! rozrosniete i obcinane w "kule"
Pokazałbym całe drzewko ale coś tam jest w tle czego nie chce pokazywać
Kwiatek to pelargonia jak wspomniałeś,rośnie ich sporo w donicach balkonowych:) nie tylko czerwone,są też inne kwiaty takie jak róże białe,czerwone,żółte,różowe różnych gatunków...
Sporo by pokazywać,tym bardziej pisać więc bede starał się wrzucic jak najwiecej różności w postacji fotek!
Zawsze służe pomocą w działkowaniu,coś tam już wiem i zdążyłem się nauczyć więc jeśli ktoś zechce o co zapytać nie ma problemu.
Pozdrawiam!