Siemka
postanowiłem sobie zrobić dzisiaj pizze
przy okazji pokarzę jak zrobić poklepaną pizze
A wiec na ciasto potrzebujemy:
3 kubki/szklanki mąki Tortowej
30gr drożdzy w kostce lub 10gr suchych w torebce.
6 łyżek oleju lub oliwy z oliwek
1,5 łyżeczki soli
1,5 łyżeczki cukru
1 jajko
1 szklanka wody
dwie szczypty Oregano i tyle samo Bazylii
no to zaczynamy
wsypujemy do miski mąkę,
(drożdze należy rozpuścić w kubku w letniej wodzie
) i dodajemy resztę powyższych składników, a na końcu wlewamy wodę i mieszamy.
ciasto ugniatamy ok 10 min
jeśli wychodzi nam ciapa dodajemy mąki, jeśli za twarde dolewamy wody.
ciasto ugniecione
teraz wkładamy do miski przykrywamy ręcznikiem i zostawiamy na 35-45 min do wyrośnięcia
w między czasie przygotowujemy dodatki do pizzy, tutaj każdy ma pole do popisu
ciasto wyrosło,
wyciągamy z miski i chwilę ugniatamy, potem dzielimy na dwie części, jedną część chowamy do zamrażalki i mamy gotowe ciasto na przyszły raz. No chyba że chcecie od razu dwie... mi wystarczy jedna
ciasto wałkujemy ręcznie lub wałkiem i układamy na specjalnej tacy do pieczenia pizzy
podczas wałkowania na blat posypuję kaszę mannę zamiast mąki wtedy ciasto jest bardziej chrupiące
na obrzeżach posypujemy dookoła ser i zawijamy
i po kolei co dajemy na ciasto:
1-sos pomidorowy ja używam ketchup
2-ser mozzarella, wolę edamski 
3-pieczarki
4-cebula
5-papryka
6-kukurydza
7- ser
8 -szynka i jeszcze raz odrobinę sera
pizza ustrojona,
wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 12-13 min w temp 230.
pizza gotowa
Smacznego !
Ja już wpier...m