Czy wiosną, czy zimą, na kiełkowanie nasion konopi dobra jest każda pora. Wybudzenie materiału genetycznego z uśpienia pozostaje dla wielu growerów najważniejszym momentem całego cyklu, bo bez tego malutkiego kiełka możemy w zasadzie zapomnieć o całej reszcie. Dokładne zrozumienie zasad kiełkowania pozostaje więc ABSOLUTNIE KLUCZOWE dla powodzenia każdego konopnego przedsięwzięcia!
Podstawą uprawy konopi są nasiona lub klony. Te pierwsze są jednak znacznie łatwiejsze w operowaniu dla początkującego lub mało doświadczonego growera i z tego powodu przeważają w uprawach outdoor i indoor na całym świecie. Jeśli chcesz się więc poważnie zająć sadzeniem konopi, kup lub nabądź inną drogą nasiona, na których można polegać! Mówimy zaś o dojrzałych nasionach ustabilizowanych odmian, których wiek nie przekracza roku, przechowywanych w niskiej temperaturze, wyhodowanych przez profesjonalistów!
Pamiętaj, że nasion nigdy nie wybiera się przypadkowo. Jeśli dany seedbank ma niskie ceny, ale złą renomę, podaruj sobie tę przyjemność. Przed każdym zakupem przeprowadź dokładny risercz, sprawdź na forach, popytaj znajomych growerów, zorientuj się jak wysoki procent nasion z danego źródła kiełkuje szybko i bez problemu. Ponadto, zawsze wybieraj odmiany, które dobrze spełniają twoje indywidualne wymagania.
Przykładowo, jeśli masz ochotę na hodowanie czystej sativy outdoor, ale pierwsze przymrozki trafiają się u ciebie w październiku, lepiej zapomnij o swoich marzeniach. Jeśli konopie chcesz hodować indoor na małej przestrzeni, wybierz odmianę która nie potraja wysokości podczas kwitnienia. Jeśli myślisz o SCROGu, wybierz odmianę, która naturalnie dobrze się rozgałęzia. A jeśli chcesz hodować konopie, które będą gotowe przed jesiennymi ulewami, wybierz krótko kwitnącą odmianę typu 80-100% indica.
Istnieje kilka metod kiełkowania nasion i każdy hodowca używa tej, która jest dla niego najwygodniejsza, ale pierwszy krok jest uniwersalny i znacznie zwiększa szansę na sukces. Jeśli uprawę chcesz więc zacząć we właściwy sposób, do czystego kieliszka od wódki nalej filtrowanej wody, której PH nie przekracza 7.0 (zbyt zasadowa woda, bogata w metale ciężkie, może uszkodzić kiełki i całkowicie zniszczyć nasiona). Następnie wrzuć swoje nasiona do kieliszka i pozwól im dobrze nasiąknąć. Najlepsze z nich pójdą na dno w ciągu pierwszych 6 godzin – co oznacza, że są wyjątkowo dobre – ale niektórym może to zająć nawet dobę.
Nasiona konopi w kieliszku z wodą
Po 12-24 godzinach – zależnie od tego, jak szybko nasiona poszły na dno – przyszykuj papierowy ręcznik, złóż go na czworo i przerwij na pół. Rozłóż jedną z części na małym talerzyku, wylej na niego wodę razem z nasionami, po czym przykryj go pozostałą częścią, dając mu dobrze nasiąknąć. Talerzyk postaw w ciemnym, ale ciepłym miejscu – idealna temperatura do kiełkowania to 18-25°C – i sprawdzaj co 12 godzin, czy pojawiły się kiełki. Nie pozwól ręcznikowi wyschnąć, ale nie dolewaj też wody, jeśli wciąż jest wilgotny.
Jeśli twoje nasiona są dobrej jakości, w ciągu 12 godzin zobaczysz pierwsze kiełki, ale nie denerwuj się, jeśli będziesz musiał czekać kolejny dzień, dwa, a nawet trzy – wszystko zależy od grubości skorupki, a także dojrzałości i wieku nasiona. Odczekaj aż kiełek będzie miał długość 1-2 mm po czym przy pomocy pincety DELIKATNIE przenieś nasiono do doniczki z ziemią, coco coir lub perlitem (zależnie od medium, w którym chcesz hodować). PAMIĘTAJ!!! NIGDY NIE ŁAP ZA KIEŁEK, ZAWSZE ZA SKORUPKĘ, A JEŚLI KONIECZNIE MUSISZ DOTYKAĆ NASIONA, RÓB TO MOKRYM PATYCZKIEM DO USZU.
Przed chwyceniem za pincetę powinieneś jeszcze zrobić 0,5-centymetrową dziurkę patyczkiem lub długopisem w swoim medium, którą lekko przykrywasz tym samym medium po wrzuceniu nasiona do środka. Ostatnim krokiem jest LEKKIE podlanie medium wodą – w zupełności wystarcza kielieszek lub dwa – postawienie doniczki w nasłonecznionym miejscu lub pod lampami i czekanie aż zadziała natura. Twoje nasionko powinno ujrzeć świat w ciągu dwóch, trzech następnych dni, ale w niektórych przypadkach może to zająć nawet tydzień.
UWAGA! Jeśli twoje nasiono nie chce kiełkować pod mokrym ręcznikiem po 3-4 dniach, moczymy je w mocnym ekstrakcie z czarnej herbaty przez kolejną dobę! Taniny pomagają rozluźnić skorupkę. W przypadku nasion, których wiek przekracza 10 lat, tę samą technikę stosujemy przez tydzień!
Conradino Beb