Rozpoczynamy długo obiecaną Cosa_Nostrze relacje
Spec tech:
System: AeroFlo 10 (cykl pracy pompki 24/h)
Box: 120x120
Medium: kostki Godan 4x4 / Granulat ceramiczny Plagron
Oświetlenie: CFL 250 W / HPS 400 W
Odbłyśnik: Diamond (zmodyfikowany pod CFL ale o tym niżej) / Spudnik
Balast: Lumatek 600W
Wentylacja: Wentylator kanałowy TD Silent 350m3 / Mieszający Honeywell 740m3 / Wloty powietrza pasywne
Mierniki: PH - PH MONITOR MIL. SMS110 / Miernik PH 56 MILWAUKEE (Subota SB51) / EC - Miernik EC 60 MILWAUKEE (Subota SB81) / Temperatura wody / powietrza / wilgotnosc (3 osobne)
Nawozy: CYCO Platinium Pro Kit / GHE gratis do Aero
Dodatkowo: PH Down GHE / Flora Kleen GHE / Grzałka akwariowa (nie wiem po co

) / Pompka z kamieniem do napowietrzenia pożywki / Filtr RO do wody / Nawilżacz z funkcją ozonowania od HB 6 L
Warunki:
Temp: 26-22C
Wilgotność: 50-75%
Temp wody: 20-24C (wiem, że dochodzi do "granicy" gdzie tlen się nie rozpuszcza w wodzie ale o to się akurat nie martwie, przy CFL temp będzie dużo niższa)
PH: 5.9-6.3 (mocno się wahało na początku)
EC: 0.7 (pomimo iż producent CYCO zaleca odrazu 1.5 jakoś nie ufam temu)
Story:
Chciałem rozpocząć tą relację, znacznie wcześniej ale pojawiło się sporo problemów po drodzę. Zaczęło się od tego, że dostałem stary model CFL 250W (taki wysłali), który niestety nie zmieścił się do przerobionego Diamonda i trzeba było przerobić go drugi raz. Trwało to 2 tyg. żeby zbudować odpowiedni stelaż z blachy nierdzewnej, który utrzyma żarówkę (będzie dopiero w środę). Stąd wszystko wylądowało pod HPS 400W, żeby nie odwlekać tego projektu dalej. Poźniej moje klony mieszkające w boksie postanowiły kwitnąć sobie o 2 tyg. dłużej niż powinny i czas uciekał (dalej w środku są jeszcze dwa

)
Udało się jednak wystartować. Kiełkowanie standardowo pare h w wodzie o wyregulowanym ph, potem w kostki Godan i pod lampe, po dwóch dniach był już na wierzchu a po 3 w systemie, keramzyt 24/h moczony w wodzie o wyregulowanym PH. Wybór AF głównie z powodu gratisów, które zostały mi od ZAMBEZA.
Co do planów to chciałbym zobaczyć jak sprawdzą się nawozy CYCO więc nie będę kombinował za dużo bo jestem ciekaw historii z XL CYCO GROW, która mówi o przyrostach rzędu 50-70% więc sprawdzimy marketing
Tak się prezentują: