Dla mniej zasobnych w kaskę, lub majsterkowiczów, którzy lubią różne rzeczy wykonać we własnym zakresie.

Wykonanie cooltuby jest dla chcącego bardzo proste i dość szybkie - max 45 min.
Do wykonania cooltuby potrzebujemy:
lampę - kompletny układ oświetleniowy
rurę - (min fi.100) szklana, plexi (byle była przezroczysta)
wiatrak - komputerowy, łazienkowy kanałowy
wkrętarkę, wiertła, kilka śrub, taśmę izolacyjną, przewód odprowadzający, śrubokręt (krzyżowy, płaski - zależnie od posiadanych śrub), klej super glue, płaskowniki aluminiowe,opaski zaciskowe, itp.
Na początku musimy z jednej strony rury zamocować oprawkę żarówki.
W moim przypadku użyłem rury z plexi i wywiercić w niej otwory do których zostanie zamocowana oprawka.
Użyłem do tego dwóch płaskowników aluminiowych które zamocowałem do oprawki a drugie końce zostały zagięte i zamocowane do wywierconych otworów.
należy uważać by oprawka została zamocowana centralnie.
Następnie do zamocowanej oprawki został zamocowany dystans, do którego przymocowałem wiatrak komputerowy. (dystans ze względu, że śmigła wiatraka haczyły o wystające śruby - widać na fotkach.
Dodatkowo wiatrak został usztywniony przez przypięcie go za pomocą opasek zaciskowych do płaskowników trzymających oprawkę.
W tym przypadku zastosowałem wiatrak wpychający powietrze do tuby. Można zamontować wiatrak na wyjściu z tuby, lecz należy pamiętać iż powinien być on min 1 m od lampy. (ciepłe powietrze może uszkodzić wiatrak)
Następnie podpinamy elektronikę lampy
wkręcamy żarówkę i robimy odpalenie
Należy pamiętać by zawsze włączyć wiatrak - lampa dość mocno się rozgrzewa
Wiatrak dmucha i odchyla płomień świecy
na zakończenie można do wylotu rury zamocować przewód odprowadzający ciepło
Oczywiście sposób wykonania zależy od osoby wykonującej cooltubę.

Mam nadzieję, że pomoże to niektórym w wprowadzaniu do boxa własnych "produktów" a nie tylko kupnych gotowców.