Co do wysokości donicy - To prawda, że roślina osadzona w płytkiej donicy będzie się mocniej krzewiła. Spowodowane jest to rozłożystą bryłą korzeniową. W naturalnych warunkach korzenie rozchodzą się w glebie dzięki grawitacji w dół w postaci jednego mocnego pędu korzenia, który następnie wypuszcza rozgalęzienia na boki. W ten sposób roślina zyskuje odpowiednią stabilizacje w glebie i może wypuszczać jedną główną łodygę i od niej boczne pędy. W przypadku niskiej i płaskiej donicy, roślina dostosowuje kształt łodyg i listowia do bryły korzeniowej. Jeśli roślina poczuje, że nie posiada stabilnej budowy bryły korzeniowej, będzie ograniczać swoją wysokość aby w końcowej fazie wzrostu, po prostu się nie przewrócić ze względu na swoją masę. Dlatego jeśli korzenie będą płytko osadzone , roślina będzie rosła mała i bardziej " krzaczasta "
W przypadku mikro uprawy np dwóch roślin często stosowana jest mała płytka donica. Można też modyfikować jej kształt. Korzenie w początkowej fazie wzrostu pną się jak najgłębiej do dołu, dopiero po osiągnięciu maksymalnej głębokości szukają innej drogi i produkują więcej pędów bocznych z głównego korzenia. Dlatego warto zastosować kombinowaną donicę. Co mam na myśli - Ja jestem zwolenniczką mikro scrogu dlatego postaram się pokazać jak maksymalnie wykorzystać wielkość donicy.
Przyjmijmy, że mamy do dyspozycji powierzchnię 30x40cm natomiast donica musi być ograniczona wysokością do max 20 cm. Przyjmujemy wariant, że wierzchnia warstwa gleby przykryta jest folią o której pisałam wcześniej dlatego odpada nam np 1-2 cm wierzchniej warstwy a nie 3-6 w przypadku nieużywania folii. Większośc osób w mikro uprawach stosuje Lst lub siatkę scroog , Ja przyjmuję Scrog. Dlugość okresu wegetacji przyjmuję na 20-35 dni. Więc mamy do dyspozycji powierzchnię 30x40x18 cm.
w tym przypadku standardowa donica wykorzystująca maksymalną powierzchnię wyglądała by tak ( rzut od góry ): Zielona kropka - umiejscowienie sadzonki/klona. Czerwona strzałka kierunek pokładania rośliny na siatce. Brązowe kreski - układ i kierunki wzrostu bryły korzeniowej. (rys 1 )
W tym przypadku przy opisanych wymiarach i tak krótkim wegu, roślina i tak nie wykorzysta maksymalnej przestrzeni donicy. W tym przypadku donica miała by około 10-13 litrów więc spory nadmiar. Ze względu na to, że masa korzeniowa najbardziej rozrasta się w okresie wegetacji w dół i na boki a następnie na długośc donicy warto zmienić układ donicy na następujący. (rys 2 )

W przypadku takiego układu donicy, dajemy większą powierzchnię wokół rośliny aby utworzyła wokół siebię większą bryłę a następnie kierowała swoje korzenie w kierunku dalszej krawędzi donicy. W ten sposób wykorzystamy maksimum gleby. Dodatkowym atutem jest fakt, że możemy pełniej wypełnić siatkę. Jak wiemy tniemy większość tego co znajduje się pod siatką. W przypadku pierwszej donicy, nie będziemy w stanie przepleśc łodygi na drugą stronę donicy. W przypadku drugiej donicy, możemy dodatkowo poprowadzić rośline pod siatką w kierunku drugiej rośliny ( kładąc rośliny zmieniamy kierunek wzrostu z pionowego na poziomy w kierunku którym chcemy trenować, więc zostaje nam troche miejsca za rośliną )
Uzyskujemy w ten sposób pełniejszą bryłe korzeniową oraz gęściej wypełnioną siatkę co w mikrouprawach potrafi dać plon większy o 10-20%.
Warto też dodać, że aby bryła korzeniowa była naprawdę masywna warto stosować preparaty typu Rhizothonic - Przyspieszają one wzrost masy, a co za tym idzie roślina będzie miała silniejsze oparcie i szybciej będzie przyswajać nawozy co zresztą napisał wcześniej Carl Zeiss. Rhizothonic można stosować już od wyjścia rośliny z ziemi. Należy jednak zachować ostrożność z dawkami podanymi na etykiecie, ponieważ każda roślina reaguje inaczej. Nie traktujmy naszych roślin jak chwasty i produkcję masową na każdą trzeba patrzeć innym okiem, a najlepiej sercem.