Był gdzieś o tym ciekawy artykuł ale nie pamiętam gdzie dlatego bd pisał przy pomocy własnego mózgu i na "chłopski rozum" tak aby dla każdego kto to przeczyta było wszystko jasne.
co to jest herma? - jest to roślina żeńska na , której pojawiają się kwiaty męskie (tzw. jaja

ilość ich może być różna w zależności od stopnia hermienia.)
Jak dochodzi do tego , że roślina się hermi? - Tutaj zaczniemy od początku , mamy 2 rośliny żeńskie (bądź jedna , wbrew mitom niema to znaczenia czy zrobimy następne pokolenie
S1- nasionka powstałe w wyniku hermienia jednej rośliny czyli jeden plant jest matką i ojcem powstałego pokolenia albo
F1 - są to hybrydy czyli dwie różne linie np. krzyżówka Passion i Purple power z czego powstalo Passion x Purple power.Oraz pokolenie
f2-fxxx jest to pokolenie linii wsobnej czyli z naszego Passion x Purple power robimy kolejne nasionka, używając 2 roślinek - matki i ojca.) teraz
pryskamy STS badź Srebrem (co to jest macie artykuły w innych tematach jeśli niema to dodam niedługo)jedną roślinkę po pewnym czasie pojawiają się u niej kwiatostany męskie , które po dojrzaniu otwierają się i zapylają drugą roślinę i tak powstają
nasionka Fem.
Jakie jest prawdopodobieństwo że z tego pokolenia rośliny będą nam się hermily w większym lub mniejszym stopniu?
Otóż
hermienie jest "zapisane" w pyłku , jeżeli po zapyleniu "zapisze" się ta cecha w sionku to roślina będzie się hermić a jeśli nie to nie

, to tak jak i ludzie mogą zachorować na choroby genetyczne bądź nie.
Więc największy
mit o częstszym hermienu pokolenia S1 został obalony , jeśli ktoś się nie zgadza i Twierdzi inaczej to zapraszam do dyskusji , myślę ze jakbym dobrze poszukał to bym znalazł fachowe artykuły na ten temat bo coś mi się wydaje ze o tym pisał
Sub z #.
Wesołych Świąt napisał:
a no i nie ma nic o tym, ze roslina moze sie schermic pod wplywem stresu..co najprawdopodobnije stało sie u mnie..
Poszperałem na necie i znalazłem tyle , że to morze być spowodowane złym ustawieniem światła co mnie bardzo nie przekonuje no bo od tego mogą się pojawić różne problemy typu przypalone końcówki,wyciąganie się itp te standardowe a nie hermienie.
Natomiast coś mi tak w głowie świta ze kiedyś czytałem o tym że można hermić światłem ale to ledami z odpowiednim kolorem. Ja osobiście indora nie miałem nigdy wiec się zbytnio nie znam lecz jeśli miałbym wyrazić Swoje zdanie to bym stawiał właśnie na to jak pisałem , ze to jest spowodowane genetycznie, Ale jak się to ma do lamp to nie wiem bo z drugiej strony lampy naturalnym oświetleniem konopji nie są wiec coś może się dziać.