JIM napisał:
Tuptuś napisał:
To czy zgłaszając się po paczkę muszę okazać dowód
No na piękne oczy Pani w okienku nie wyda ci paczki . Musi mieć jakąś podstawę aby wydać ci przesyłkę .
Zawsze możesz wziąć poste restante na babcię , "pożyczyć" od niej dowód osobisty jak nie widzi i odebrać co twoje

Oczywiście aby to przeszło to napisz se UPOWAŻNIENIE od babci ,że niby sie zgadza abyś to ty paczkę odebrał
Chcesz wzót pełnomocnictwa ?
"Ja Genowefa Pigwa upoważniam mojego wnuczka Jana Tępego aby odebrał moją paczkę na poczcie dnia tego i tego "
Oczywiście aby byc wiarygodnym musisz okazać swój dowód osobisty

Czyli wracamy do punktu wyjścia

Panie Jim. Nie zgadzam się z Twoją wypowiedzią

Poste Restante to tylko odbiór osobisty.
Wynika to nawet z tego:
Zgodnie z art.26 ust. 2 :
2. Przesyłka,
jeżeli nie jest nadana na poste restante, może być także wydana ze skutkiem doręczenia:
1) adresatowi:
a) do jego oddawczej skrzynki pocztowej,
b) w placówce operatora, jeżeli podczas próby doręczenia przesyłki adre-sat był nieobecny pod adresem wskazanym na przesyłce, przekazie pocztowym lub w umowie o świadczenie usługi pocztowej albo dorę-czenie za pomocą oddawczej skrzynki pocztowej nie jest możliwe,
c) w miejscu uzgodnionym przez adresata z operatorem;
2) przedstawicielowi ustawowemu adresata lub
pełnomocnikowi adresata:
a) pod adresem wskazanym na przesyłce, przekazie pocztowym lub w umowie o świadczenie usługi pocztowej,
b) w placówce operatora;
3) osobie pełnoletniej zamieszkałej razem z adresatem, jeżeli adresat nie złożył w placówce operatora zastrzeżenia w zakresie doręczenia przesyłki reje-strowanej lub przekazu pocztowego:
a) pod adresem wskazanym na przesyłce, przekazie pocztowym lub w umowie o świadczenie usługi pocztowej,
b) w placówce operatora;
4) osobie uprawnionej do odbioru przesyłek w urzędzie organu władzy pu-blicznej, o którym mowa w art. 1 ust. 2 pkt 1 ustawy z dnia 5 sierpnia 2010 r. o ochronie informacji niejawnych, jeżeli adresatem przesyłki jest dany or-gan władzy publicznej;
5) osobie uprawnionej do odbioru przesyłek w podmiotach będących osobami prawnymi lub jednostkami organizacyjnymi nieposiadającymi osobowości prawnej, jeżeli adresatem przesyłki jest:
a) dana osoba prawna lub jednostka organizacyjna nieposiadająca osobo-wości prawnej,
b) niebędąca członkiem organu zarządzającego albo pracownikiem danej osoby prawnej lub jednostki organizacyjnej nieposiadającej osobowości prawnej osoba fizyczna w niej przebywająca;
6) kierownikowi jednostki lub osobie fizycznej przez niego upoważnionej, je-żeli adresatem przesyłki jest osoba fizyczna przebywająca w jednostce, w której ze względu na charakter tej jednostki lub powszechnie uznawany zwyczaj doręczenie przesyłki adresatowi jest znacznie utrudnione lub nie-możliwe.
Z własnego doświadczenia wiem że nie wydadzą. Moja dziewczyna miała pełnomocnictwo napisane odręcznie i nie takie jak Twój wzór Jim

i na kompie + ksero dowodu.
No chyba że na piękne oczy

Jeśli chodzi o listy czy paczki nie na poste restante.
Dziś trzeba iść pierw na pocztę. Upoważniający wypełnia
pełnomocnictwo pocztowe na poczcie lub w domu ,ale i tak musisz przynieść to upoważnienie osobiście do placówki poczty i upoważnić. A jeżeli pani w okienku wyda Ci paczkę na świstek który wydrukowałeś z neta czy nawet od babci to tylko jej dobra wola,bo też nie powinna.