za oknem smutno, więc postanowiłem sobie poprawić nastrój pysznymi maślanymi ciastkami
Przedstawiam moja propozycje na słodkie i dobrze trzepiące ciastka. Polecę z relacją od samego początku czyli od masła. Wiem że przepis jest na forum ale cykałem fotki i mam chwilę czasu.
z przepisu niżej zrobiłem 32 ciastka o grubości około 5 mm
KROK 1 - MASŁO
składniki:
200g masła
50ml wody
trochę dobrze zmielonego zioła - ( ja dałem około 3-4g ) nie chciałem za mocnych ciastek robić, mają mi tylko miziać zmysły, i odprężać delikatnie.
Produkcja
do garnka wlewam 50ml wody i wkładam kostkę masła
do tego dodajemy zmielone zielsko
Gotujemy to pod przykryciem na wolnym ogniu przez jakieś 15 minut ciągle mieszając.
Następnie, wciąż gorące masło przelewamy przez sitko żeby pozbyć się części stałych(chyba że ktoś lubi te paprochy)
Wkładamy do lodówki żeby zesztywniało.
UWAGA : jak masło się zetnie to pod nim wytrąca sie odrobina wody którą należy wylać bokiem, przed dodaniem do ciastek
teraz jak już masełko jest gotowe

przygotowujemy się do zrobienia ciastek.
Do wykonania ciastem użyłem przepisu ze strony (
www.jakpomasle.pl/kuchnia/kruche-maslane-ciasteczka/ )
300g mąki
200 g ziołowego masełka
100 g cukru pudru
2 żółtka
zapach waniliowy
skórka otarta z 1 cytryny
Na samym początku musimu przesiać mąkę, do której dodajemy posiekane masło. Całość rozdrabniamy palcami, aż powstaną drobne grudki. Następnie dodajemy pozostałe składniki i szybko wyrobiamy jednolite ciasto.
Osobiście nie polecam wyrabianie ciasta w robocie mechanicznym. Ciasto wyrabiane ręką pod wpływem ciepła dłoni ładnie i szybko się wyrabia, natomiast w robocie już nie. Miałoby to sens, gdyby robot kuchenny podgrzewał masę ciasta (np. Thermomix).
Następnie musimy ciasto uformować i schłodzić (najlepiej w lodówce) przez około 1h.
Kolejnym krokiem jest podzielenie ciasta na części, które będziemy rozwałkowywać na duże placki o grubości ok. 5mm. Z tych placków będziemy wykrawali foremkami maślane ciasteczka o fantazyjnych kształtach.
bardzo nie lubię smutnych ciastek więc użyłem do wycinacia foremek w kształcie JEŻYKA , ŚLIMAKA, WIEWIÓRA
Ciasteczka można układać na blasze dosyć gęsto, bo w piekarniku urosną niewiele. Blach nie trzeba także smarować tłuszczem, ale warto je wyłożyć papierem do pieczenia.
Piekarnik wcześniej nagrzać do 190 st. C i piec na zloty kolor. Nasze maślane ciasteczka, gdy zdejmujemy ostrożnie łopatką, gdy są jeszcze gorące. Sugeruję podawać je dopiero, ponieważ wtedy kruszeją i są o wiele smaczniejsze.
Tu fotki w trakcie wypiekania
A to już gotowe ciasteczka
Kiedy już ciastka były gotowe to natychmast postanowiłem posmakować mojej ciężkiej pracy, więc wylosowałem Jeżyka

.
Nalałem sobie szklankę mleka i tak rozpocząłem swoją przygodę.
Ciastko w smaku Słodkie z delikatnym aromatem THC, jadło się fantastycznie

kiedy wstałem rano to nie bardzo pamiętam co oglądałem wieczorem
Polecam ten przepis na ciastka ze względu na skórkę z cytryny którą mozna zastąpić pomarańczą lub grapefruitem.
SMACZNEGO