Cześć.
Mazar napisał:
podpowiedzcie jaki ph - kupić. Ile taki ghe trzyma te ph ? czy jak ocet parę h
?
Trochę odgrzewanie ale...
Jeśli masz stałą temp wody, pH nie powinno szaleć. Produkty od GHE są dobre. Płyny dobrze miarkuje się strzykawką, z proszkiem trochę ciężej bo trzeba ważyć - a nie każdy ma precyzyjną wagę.
Goddamnit33 napisał:
Witajcie panowie po raz kolejny

tym razem skompletowałem całego boxa brakuje mi juz tylko oswitlenia a będzie to Viparspectra 600W
Mam kilka pytań do was..
Czy box musi być szczelny ? a jeśli tak to w jakim celu ?
Jak lać nawozy ? czytałem tam że na 10 litrów wody dodac np 10ml no ale ponoć przy ledach leje sie mniej żeby nie spalić roślinki i już nie wiem sam co robić..
Czy nawozy typu ukorzeniacz czy vita race leje się razem do jednego 10 litrowego wiadra ?
Jak często podlewać ?
Mam 3 Bluematy i chciałbym pojąć zasade ich działania.. czy jak blumaty są cały czas w wodzie roślina pobiera tyle wody ile potrzebuje czy ziemnia ? i czy z blumatami powinienem tez normalnie podlać wodą ?
Kiedy po wykiełkowaniu dawac roślinke pod lampe ?

Box nie musi być szczelny - fajnie jeśli jest bo nie uciekają z niego zapachy (nie każdemu odpowiada unoszący się wszędzie zapach konopi, czy też organicznych nawozów które też intensywnie pachną), oraz ogranicza możliwość wypadania z niego drogocennego światła - i w drugą stronę - kiedy powinno być ciemno, "lewe" światło nie powinno docierać do roślin.
Nawozy zawsze dawkować tak jak sugeruje producent, lub wedle zapotrzebowania rośliny. Przy ledach rośliny mają mniejsze zapotrzebowanie na wodę, i na ogół rzadziej się je podlewa (niższa temperatura uprawy powoduje mniejsze parowanie wody z roślin). Jeżeli producent każe lać 10ml na 10l wody, co drugie podlewanie to dokładnie tak rób - będziesz po prostu rzadziej podlewał niż jest to wymagane np przy HPS.
Nawozy powinno podawać się tak jak sugeruje producent - najczęściej rozrabia się je z wodą, jednak są takie którymi podsypuje się roślinę (GHE mineral magic) lub umieszcza je w ziemi (bio tabs).
Podlewa się tyle ile roślina potrzebuje wody - jeśli zaczyna mieć sucho - podlewasz. Nie przelewaj rośliny za dużą ilością wody, oraz nie doprowadzaj do jej zbyt dużego przesuszenia. Poczytaj o "ważeniu donicy" przy podlewaniu.
Blumat działa automatycznie:
"Dostarczanie wody odbywa się poprzez gliniany stożek, umieszczony w doniczce z rośliną. Jeśli ziemia otaczająca stożek jest sucha, woda jest pobierana ze stożka, który uzupełnia ją automatycznie pobierając ją ze znajdującego się w pobliżu pojemnika z wodą za pośrednictwem sylikonowych rurek doprowadzających wodę(...)"
Po wykiełkowaniu pod lampę jak najszybciej - pilnować żeby nie przesuszyć.
Goddamnit33 napisał:
Ta roślinka AK-47 auto który dostałem w gratisie ze sklepu ma 7 dni.. myślicie że dobrze się rozwija ?
Lekko wyciągnięta (brakuje światła) ale żyje, samochód nie jest najlepszym miejscem na uprawę - chyba że masz panoramiczny szyberdach albo wersję cabrio;)
Pozdrawiam, DA.