Siemka
Aby uprościć Wam życie zrobiłem na szybko poradnik !
Korzystanie z Galerii Forum.
Pierwszym krokiem, jaki trzeba zrobić to wejść do Galerii Forum GLP, aby tego dokonać trzeba kliknąć odnośnik w prawym górnym rogu strony „Galeria”.
Otworzy nam się kolejna okno z całą zawartością Galerii.
Zobaczymy sporo różnych odnośników, z których możemy korzystać.
Aby można było korzystać z tego dobrodziejstwa potrzebujemy założyć album, w tym celu szukamy odnośnika „Utwórz / uporządkuj moje albumy”.
Po kliknięciu widzimy kolejne opcje, z których możemy korzystać.
Na samym dole wybieramy opcję „ +Nowy album” dzięki temu możemy założyć swój pierwszy Album i nadać mu nazwę, a przykładem jest tutaj „Mój nowy Album”.
Po wpisaniu nazwy naciskamy „OK” i mamy założony katalog, w którym możemy zacząć umieszczać zdjęcia.
Chcąc dodać zdjęcia do założonego naszego Albumu o przykładowej nazwie „Mój nowy Album” wybieramy odnośnik na samej górze po prawej stronie o nazwie „Dodaj plik”.
Pojawi nam się opcja przesyłania plików do wybranych Albumów.
Klikając na „Wybierz Album” pojawi nam się nasz założony wcześniej katalog.
Po wybraniu tego Albumu możemy przystąpić do wybrania fotek, które chcemy zamieścić w naszej Galerii.
Wybieramy opcję „Przeglądaj” i wyszukujemy na swoim komputerze, lub dysku zewnętrznym miejsce, w którym mam zdjęcia do przesłania.
Zdjęcia możemy przesyłać pojedynczo lub po kilka, jak nam się podoba tak robimy.
Po zaznaczeniu zdjęć do przesłania klikamy „Otwórz” i zaczyna się transfer na serwer.
Jeśli wszystkie wybrane obrazy zostały przesłane naciskamy „Kontynuuj”
Zostajemy przeniesieni do kolejnego okna, w którym widzimy wszystkie zapisane pliki w naszej Galerii.
Teraz wystarczy tylko wybrać zdjęcie, które chcemy zamieścić na Forum i na nie kliknąć.
Znowu przeniesie nas w miejsce gdzie można kopiować odnośniki (linki), aby móc wklejać je na Forum GLP.
Mamy tutaj do wyboru dwie opcje: „Wstaw w forum miniaturkę” lub „Wstaw w forum duże zdjęcie”.
Można też kliknąć szybko 2 razy lewym przyciskiem myszki w okienko koło „Copy”, a potem wcisnąć na klawiaturze „Ctrl+C” i też dzięki temu odnośnik fotki zostanie skopiowany.
Potem wystarczy tylko w naszym temacie lub poście na Forum kliknąć prawym przyciskiem myszki i wybrać opcję „Wklej” lub użyć przycisków na klawiaturze „Ctrl+V”.
Mam nadzieję, że w miarę jest ten mały poradnik czytelny i większość Użytkowników nie będzie miała problemów z dodawaniem zdjęć do Galerii, jak i wstawiania na Forum.
Pozdro

Golas