Nie wiadomo czy hakerzy korzystali z tej dziury, a obecnie nie ma nawet możliwości sprawdzenia, a zatem najbezpieczniej będzie jeśli administratorzy systemów narażonych przez ostatnie dwa lata założą, że także padli ofiarą ataku - odwołają wszystkie stare klucze i wygenerują nowe.
Niepalący
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Otrzymany Lumen od: ,
Większa część sieci zagrożona
10 lata 11 miesiąc temu #3
czy ja dobrze zrozumiałem ... całe to ssl pozwala jeszcze łatwiej dostać się do bazy danych niż gdyby go wcale nie było ?
źle rozumiesz. tu chodzi o podsłuchiwaniu ruchu gdzieś pomiędzy serwerem a jakimiś userami i jedyne co by mogło zostać przechwycone to loginy/hasła do forum tych podsłuchiwanych userów.
Otrzymany Lumen od:
10 lata 11 miesiąc temu #5
Admin napisał:
bliskiNatury napisał:
czy ja dobrze zrozumiałem ... całe to ssl pozwala jeszcze łatwiej dostać się do bazy danych niż gdyby go wcale nie było ?
źle rozumiesz. tu chodzi o podsłuchiwaniu ruchu gdzieś pomiędzy serwerem a jakimiś userami i jedyne co by mogło zostać przechwycone to loginy/hasła do forum tych podsłuchiwanych userów.
a jak hasła to i pw i wszystko..
10 lata 11 miesiąc temu #6
Ja tam się nie łudze ze internet w najmniejszym stopniu jest bezpieczny, jestesmy inwigilowani na potęgę, a jak ktos ma jakieś jeszcze złudzenia to poczytajcie o echelon, ale to grubszy temat, sorry za off.
Niepalący
Skoro na telefon mogą założyć podsłuch to na laptop pewnie jeszcze szybciej, także wynoszenie słuchawy czy inne zabawy z bateriami nic nie pomogą. Nowy xbox czy tam playka ma nasłuchiwanie otoczenia, podobnie ze smartfonami, tablecikami. Internet nigdy nie był bezpieczny i wątpię, że będzie. Nawet blackmarket na torze padł
p.s Echelon o którym wspomniał Sky to ciekawy temat a od niego traficie pewnie na wiele innych, ciekawostek:)