Nawozy mineralne są od razu przyswajalne dla roślin ze względu na pierwiastki które nie muszą być "przekształcane" do formy dostępnej. Kwestia wyliczenia tylko czystego składnika w 100Kg nawozu
% pierwiastków w takich nawozach jest obliczony do 100% i nie ma mowy żeby chemicy się pomylili

Na takich nawozach jest podane P2O5 i K2O i tu musimy sobie wyliczyć czysty składnik w 100kg nawozu
Co innego w nawozach organicznych gdzie pierwiastki muszą być przekształcone do formy dostępnej dla roślin ale są one niewielkie dlatego miesza się je z nawozami mineralnymi..
Nawozy płynne to już inna bajka bo nie wiesz ile kg czystego składnika rozpuszczono w 1000l wody.
Znamy przybliżone wartości składników przy produkcji nawozów organicznych.
P2O5 i K2O nie ulegają strat za to azot ulega stratom chociażby przechodzą w stan skupienia gazu lub ulatnia się do atmosfery.
Etykiety nie kłamią a może i kłamią ale na większości wyraźnie pisze że % to co najmniej podanej wartości składników pokarmowych lub % zawarty np. w 100ml czystego nawozu lub % zawarty w 1l nawozu itd.,realnego wyniku nie otrzymamy tak jak w nawozach mineralnych.
Na większości nawozów % są wyliczone do formy dostępnej dla roślin choć na etykietach mamy podane P2O5 i K2O ale chemicy podczas produkcji nawozów liczą czysty składnik a nie całość P2O5 i K2O.
ale dla przykładu
Przeliczając P2O5 na P należy:
% P2O5 pomnożyć przez 0,44 a przeliczając P na P2O5 mnożymy P przez 2,29
Lecimy dalej:
Np. Mocznik 46% N to nic innego jak 46kg czystego azotu w 100kg nawozu. ( tu nic nie trzeba liczyć )
Dalej:
Np: Superfosfat wzbogacony zawiera 40% P2O5
żeby wyliczyć zawartość czystego składnika należy:
40 pomnożyć przez 0,44 co da wynik 20%P
Czyli w 100Kg nawozu znajduje się 17,6kg czystego fosforu.
Wartość procentową K2O również należy przeliczyć na czysty składnik
Czyli przeliczając formę tlenkową K2O na K należy :
% K2O pomnożyć przez 0,83
a przeliczając K na K2O mnożymy K przez 1,2
Np:
Sól potasowa zawiera 60% K2O, żeby wyliczyć czysty składnik należy
60 pomnożyć przez 0,83 co da 50% K
Czyli w 100Kg soli potasowej jest 50kg czystego potasu.
Te wartości nigdy się nie zmieniły i się nie zmienią

Wiem to bo jestem po tech. rolniczym więc takie obliczenia u rolasów to normalka;)
Jak widać z tego co napisałem ja i kolega nie co się różni i wszystkie te obliczenia dotyczą tylko nawozów mineralnych granulowanych z czystym składnikiem przeliczając wszystko na kg
Problemem jest przeliczyć to wszystko w nawozach płynnych

Dlatego producenci podają przybliżony % np. w 100ml i tego już nie ma sensu obliczać bo nic innego a tym bardziej realnego nam nie wyjdzie