Dobra Orzech widzę , że miałeś tyle wspólnego z kompostowaniem co ja z księżycem , więc kłucić się z Tobą nie będę bo pewnie gdyby się zastanowić to masz rację

:D:D
kompostownik to "sztuczny twór człowieka"?
widzisz tak jak sam coś tam napisałeś o spadających liściach itp więc czy czasem człowiek nie robi tak samo tylko w rozmiarze XXXL ? gdzieś spadnie XXX liści i się rozkładają a człowiek po prostu pozbiera z większej powierzchni XXX liści i ułoży na jednym miejscu a , że wie o co chodzi to może ten proces rozkładu przyśpieszyć.
Powiem Ci coś z własnej autopsji miałem w tym roku poletko 60m2 kukurydzy i mam kompostownik 0.5m2 i wysokości ok. 0,5m (w mojej fotorelacji pokazywałem jego fotkę

) liście z kukurydzy(oraz to z czego kolbę się wyjmuje ,bo same kolby i łodygi idą do pieca na popiołek

) trafiały do kompostownika tak , że z 20cm nad kompostownikiem jeszcze były , wierzch przykrywałem lekkimi deseczkami tak , że troszkę naciskały , podlewam to moczem

oraz po wypłukaniu kubka po kawie do pojemnika gdy uzbierał się pełny (pojemność ok. 1L) wylewałem tą wodę (w której też coś ostało się cukru , bo kawę słodzę ale jak wiadomo za dużo go tam nie było) na kompostownik a fusy suszyłem na betonie (taki kamień se leży

).I już wszystko się zmieściło ba gdzieś już 1/5 kompostownika jest wolna

a jak gdzieś zobaczysz pole kukurydzy to sobie odmierz 20m x 3m i zobacz ile tego było na taki kompostowniczek , więc kolego nie pierdol głupot i ludzi nie wprowadzaj w błąd
Kijanek
A moim zdaniem ogólnie mikro elementy bo popatrzcie dlaczego robi się płodozmian ? przecież nawozy są można kupic - ale właśnie jest problem z tymi z mikro (wiem , że w sklepie można kupić buteleczkę ale rolnikom na pole by to się zbytnio nie opłacało

)
zobaczcie mamy Dwie rośliny A i Z.
Roślina A pobiera większą dawkę np. miedzi.
A roślina Z np. Molibden.
więc siejąc roślinę A w tym roku , wyciągnie ona dużo dawki miedzi a po rozłożeniu szczątków w glebie mało jej zostanie więc siejąc ją w tym samym miejscu na drugi rok , zapewne jej zbraknie tej miedzi tudziesz plon będzie mniejszy.
A gdy w tym roku zasiejemy roślinę A i wyciągnie Ona miedź za to mniej Molibdenu i po rozłożeniu szczątków zwróci ona część tej miedzi to po zasianiu w następnym roku rośliny Z tej miedzy jej starczy bo z kolei Ona bardziej ciągnie Molibden i tak w kółko.
Dlatego zawsze polecam stosowanie popiołu bo on zaopatrza nasze roślinki w mikro i zdrowo i bujnie rosną pomimo wysiewania xxx razy w tym samym miejscu

kiedyś i w rolnictwie to zobaczą.