Obornik – nawóz naturalny składający się z przefermentowanego kału, moczu zwierząt i ściółki. Zawiera on wszystkie składniki odżywcze potrzebne do rozwoju roślin oraz poprawia właściwości fizyczne gleby.
Obecnie w dużych gospodarstwach rolnych częściej stosowany jest nawóz pochodzący z bezściółkowego chowu zwierząt gospodarskich – gnojowica
Podczas składowania obornika bardzo ważne jest zabezpieczenie dna pryzmy.
Zaleca się wybetonowanie pryzmy aby podczas fermentacji obornika jak najmniej substancj przenikało do gleby i wód gruntowych.
Obornik składujemy w znacznych odległościach od źródła wody czy też zamieszkania ze względu na substancje i zapach wydzielany podczas fermntacji.
Obornik można też składować na polach w odpowiednij porze roku.
Podczas składowania obornika należy go ubić,bardzo ważne podczas gorących letnich dni ponieważ górna warstwa bardzo wysycha co nie pomaga fermentacji.
Wyschnięty obornik z górnej warstwy należy przekładać warstwami aby fermentował.
Obecnie sklepy oferują gotowe oborniki granulowane itp.
Ich główną wadą jest niekompletna fermentacja. Obornik jest suchy i nie do konca rozłożony co nie daje 100% minerałow jakie zawiera obornik pddany całkowitj fermentacji dlatego czytajmy co napisał producent na opakowaniu:-)
Najlepszy obornik otrzymamy z jak njdłuższym procesem fermntacji,mże to trwać 5-6m-cy a nawet 1-2 lata w zależności od używanej ściółki.
Skład obornika w minerały
Wyróżnia się obornik:
świeży – nie poddany fermentacji, o niejednolitej strukturze i szerokim stosunku C:N,
przefermentowany – poddany fermentacji przez 4-5 mies.; w tym czasie następuje częściowa mineralizacja materii organicznej i zawężenie stosunku C:N do 15-20:1,
słomiasty – zawierający dużo ściółki ze słomy i odznaczający się szerokim stosunkiem C:N,
kompostowany – o dużym stopniu rozkładu, kompostowany z dodatkiem nawozów mineralnych, torfu, fekaliów lub gliny; stosowany jest w ogrodnictwie,
sztuczny – nawóz organiczny otrzymywany przez kompostowanie pociętej słomy z gnojowicą, gnojówką, wodą gnojową i nawozami mineralnymi (N, P, Ca) oraz specjalnymi preparatami; w działaniu nawozowym nie ustępuje obornikowi naturalnemu.
Wykorzystanie przez rośliny.
(nas interesuje gleba lekka)
Chyba nic więcej nie trzeba dodawać,liczby mówią same za siebie.
Bardzo dużym plusem organicznych nawozów jest praktycznie niemożliwe przenawożenie,ponieważ roślina nie pobierze więcej niż tego potrzebuje a po drugie stężenie % minerałów jest niewielkie.
Efekty widac już po pierwszym roku stosowania,rośliny są intensywnie zielone,zdrowe i odporne na choroby,mogą wytwarzać ogromne kwiatostany i liście.
Efekt jest zdumiewający.
Dobre rady co do stosowania.
Obornik ze ściółki długiej ( słoma żytnia,z pszenżyta,rzepakowa,z kukurydzy) świeży z krótkim procesem fermentacj stosować przed sezonem siewnym.
Dobrym terminem jest jesień. Obornik należy przykryć warstwą ziemi aby przez zime mógł się rozłożyć.
Obornik pddany długiej fermentacj-tu można mieszać go z glebą miesiąc przed siewem lub mieszac po siewie lub pokopać dołki koło roślin i wypełnić je obornikiem.
W ten sam sposób pstepujemy z kupnym granulowanym obornikiem.
Artykuł dot. obornika zwierzęcego! tego typu obornik otrzymamy od trzody chlewnej,bydła,kóz,owiec,koni z tym że ma on szczególne zastosowanie w dziedzinie uprawy pieczarek ponieważ obornik koński wytwarza o wiele więcej ciepła niż inne podane gatunki zwierząt.
Artykuł nie dotyczy oborika od drobiu ponieważ owy obornik zawiera więcej minerałów odżywczych i jego procesy działają troszkę inaczej.
Kilka fotek obrnika dostępnego na rynku.