i co mam tu napisać?
czytam czytam i im więcej czytam to coraz bardziej dochodze do wniosku, że ja jeszcze nic niewiem o temacie. ludzie prowadzą badania ale tu w polsce jeszcze nikt zbytnio się o tym nie rozpisuje puki co, chciałbym tym tematem przyśpieszyć nieuniknione

jak racionalnie dobrać diody np. do panelu led który ma oświetlać 1m2 czy warto się bawić w dobieranie czerwone niebieskie, czy dać same czerwone albo białe bo na tym i na tym też wyrośnie. ludzie dają po kilka różnych barw samej czerwieni niebieskie zastępują białymi ulrtafioloety czy nawet ir.
macie jakieś info na temat, może być po angielsku może coś przetłumacze jak nie będzie zbyt trudne.
chciałbym tylko najbardziej jak to możliwe racionalnie zaplanować swój panel w przyszłości żeby dawał najwięcej g/w a wiem, że nie chodzi tu tylko o sprawność która jest chyba najważniejszym parametrem diody.
najciekawsze rozwiązania to:
CR z haszysza- 70% RED [50% lub 70% 660nm i 50% lub 30% 620-630nm] + 15% Cool White + 15% Royal Blue 450-460nm
i pewien pan o nicku marichuanaor pisał chyba z sensem, ale nie idzie się z nim skontaktować wg niego powinoo być tak:
620 660 670 680 690 730 580~620 390 420 czyli chyba całe spektrum

i ponoć eksperymentuje z tym...