cześć.
dziś postanowiłem sobie zrobić przerwę w paleniu,ale po przemyśleniu wszystkiego doszedłem do wniosku ,że mogło to by być dla mnie zbyt wielkim szokiem i stanęło na ograniczeniu spożycia...a żeby nie psuć sobie łikendu,to zaczynam od poniedziałku

myślałem już o tym od kilku lat,ale jakoś tak się zebrać w sobie nie moglem.
mam nadzieje,że mi się uda

zacznę od całkowitego porzucenia lufki na rzecz waporyzera
znalazłem również interesujący artykulik na ten temat:
"Czym jest przerwa na spadek tolerancji konopi
Użytkownicy konopi biorą sobie ‘przerwę na spadek tolerancji’, kiedy czują, że “upalenie” lub “haj” nie są już takie silne jak kiedyś. Możecie uzyskać korzyści z przerwy na spadek tolerancji, jeśli,
spożywając coraz więcej marihuany, częściej niż zazwyczaj, przekonujecie się, że nie możecie uzyskać tak silnego haju, jak kiedyś. Cykl zwiększonego użytkowania marihuany, często przynosi ze sobą ten problem.
Przerwa na spadek tolerancji zatrzymuje biologiczne oczekiwanie na wysokie poziomy konopi. Po tygodniu lub dwóch, przy zredukowanym/zerowym użytkowaniu konopi, organizm dostosowuje się do niższych poziomów konopi.
Przerwy na spadek tolerancji konopi są często wymagane u osób, które:
Używają konopi 4-5 razy dziennie (lub więcej)
Zaczynają palić / wdychać marihuanę wcześnie rano.
Rutynowo używają dużych ilości konopi, traktując to jako część ich stylu życia
Załamanie THC w ludzkim organizmie.
THC i inne kannabinoidy są naturalnie wydalane z organizmu. Organizm potrzebuje 2-4 dni na zmniejszenie poziomu THC do połowy. Nazywa się to ‘Biologicznym okresem półtrwania’. Po kolejnych 2-4 dniach, poziom THC zmniejsza się ponownie o połowę, i tak dalej.
Jakie korzyści przynosi przerwa na spadek tolerancji?
Spożycie konopi może zmniejszyć do jednej czwartej (lub znacznie) waszego poprzedniego spożycia. Kolejną ważną korzyścią jest wrażenie silniejszego efektu marihuany. Niektórzy robią sobie przerwę, kiedy wyjeżdżają na wakacje. Każdy, kto robi sobie przerwę, zna uczucie radości z “pierwszego jointa” po powrocie do domu.
Od czego zacząć?
Zdanie sobie sprawy z faktu, że tolerancja na marihuanę znacznie się podniosła, jest dość frustrującym momentem. Rozczarowanie może być najlepszą motywacją do zresetowania waszej tolerancji na konopie. Dla domowych hodowców, którzy nie spożywają marihuany między zbiorami, przerwy na spadek tolerancji są naturalną częścią cyklu spożywania.
Wiele osób, które niedawno zrobiły sobie przerwę, mówi, że bardzo ważne jest, by zacząć palenie jak najpóźniej w ciągu dnia. Spożycie marihuany wcześnie rano sprawia, że ciężko jest cieszyć się pełnymi efektami konopi w późniejszej części dnia.
Ograniczenie spożycia marihuany.
Jeśli nie możecie całkowicie przerwać użytkowania, możecie je ograniczyć. Jednym ze sposobów na ograniczenie spożycia i jednocześnie na poprawę waszego zdrowia jest na przykład przejście z palenia na wdychanie. Osoby, które zmieniły palenie na wdychanie, często mówią, że spożycie marihuany zmniejszyło się o połowę. Palenie marihuany jest najmniej wydajnym sposobem użytkowania waszych cennych zapasów, 50%+ troskliwie wyhodowanych zbiorów jest dosłownie stracona w paleniu. Zakup dobrej jakości waporyzera, pozwoli wam na ograniczenie spożycia i zapewni zdrowszy sposób na czerpanie przyjemności z użytkowania marihuany. Waporyzer zamortyzuje się w ciągu kilku miesięcy.
Utrzymywanie spożycia na odpowiednim dla was poziomie.
Jeśli zrobicie sobie tylko tydzień (lub dwa) przerwy w użytkowaniu konopi, będziecie mogli powrócić do użytkowania z mniejszymi ilościami. Spróbujcie utrzymać nowe, mniejsze ilości, jako nową normę. Zapobiegnie to szybkiemu powrotowi do starego, wysokiego poziomu tolerancji. Skorzystajcie z okazji, by opóźnić pierwsze użycie w ciągu dnia, zmniejszcie ilości marihuany i zwiększcie odstępy w jej użytkowaniu. Dla użytkowników dużych ilości marihuany, może wydawać się to trudniejsze niż jest w rzeczywistości, lecz przerwa na spadek tolerancji może pozwolić wam na zresetowanie spożycia marihuany oraz na przywrócenie przyjemności z jej spożywania, którą mogliście w międzyczasie utracić."
źródło: Dutch Passion
pozdro