F.B.I napisał:
póki co nie mam wolnych funduszy na rozwój i eksperymenty z ledami, nie mniej jednak ciagle sie ucze, z tym ratio to ciekawa rozkmina, jak zakupie radiator to bede działał z tym co juz mam, nadal twierdze ze 90% ratio całego panela red/blue trzeba bedzie dobrac pod katem najlepszej absorbcji przez chlorofil A bo jego proporcja jest kilkukrotnie wieksza wzgledem chlorofilu B, a reszte 10% ratio dobrac dla chlorofilu B, poniewaz te dwa chlorofile maja delikatnie przesuniete względem siebie spektrum absorbcji, ostatnie generacje żarowek mh/hps sa zrobione ze szkła o niskiej zawartosci zelaza i wzbogacone sa dosc ostro w spektrum uv-b kluczowe w ostatnich trzech tygodniach flo, wyraznie zwiekszaja produkcje zywicy, palniki firmy solistek sa dosc drogie ale sa pozytywne opinie o tych palnikach na zagranicznych forach. Napewno panele musza byc dobrze chlodzone, bo ciepła dioda = drastyczny spadek sprawnosci, oko tego nie widzi ale to fakty. Mysle ze istotnym faktem jest tez to ze chlorofil B jest aktywny podczas słabego natezenia swiatła, działa cos na zasadzie turbodoładowania w słabym oswietleniu, wiec nie ma co sie zbytnio skupiac na nim
podsumowujac, jesli bede robił nowy finalny panel, mysle ze bedzie to wygladało tak:
zakładana ilosc diód np.40 na cały panel
- stymulacja chlorofilu A ( 25red 5blue) absorbcja A 430nm i 662nm
- stymulacja chlorofilu B ( 7 orange red 3blue) absorbcja B 453 i 642
- ewntualnie dorzuciłbym kilka uv-b
Co myslicie o tym?.... czy to ma sens czy człkowicie bez?
Mam podobne podejście do sprawy jeżeli chodzi o dobór pod względem absorcji danego chlorofilu przez roślinę i zawsze mam w głowie tą tabelkę a na niej doskonale widać, że szczyt chlorofilu A jest gdzieś w granicy 670nm? A co jest najbliżej z dostępnych diod? 660nm. A jeżeli chodzi o uv-b to ja dałbym je i włączał tylko na koniec flo i to też nie na cały czas świecenia lamy, ale co np. 3 dni zwiększałbym ich długość świecenia, nawet się kiedyś w to zagłębiałem zresztą po jakimś Twoim wątku i znalazłem coś czego za kija nie mogę teraz znaleźć, ale gościu zajebiście rozwinął ten temat - znajdę na pewno tu wrzucę.
Miało być po 7 red i hyper red, ale zamawiałem na dwa razy i przed drugim zamówieniem czytałem post suba i postanowiłem uwierzyć i... zamówiłem tylko hyper. Pokrótce chodzi o to, że lepiej dać hyper, bo ma większą wydajność-energię-czy jak to nazwać (poszukam tego postu i wkleję).
Edmundzie chodzi Ci strumień fotonów?
Marysia_Gram a jak byś rozplanował 25x 40 cm

I znów moje piękne malowidła na karteczce
+/- 25W bez start na driverach by wyszło, bez zbędnego kombinowanie, ewentualnie radiator mógłbyś dać węższy np 124mm jest u piekarza, ale tak na prawdę co ja Ci mogę powiedzieć? Musisz dobrać ratio i diody pod siebie i pod to co chcesz z niego wyciągnąć.
Sub kilka razy znów jest wspominany i tutaj chciałem też przytoczyć jego słowa i rozkminki bo są ciekawe, ubiorę je tylko w swoje słowa i przykłady bo nie znajdę wątku
Takie gdybanie.
Gdyby przed budową panela założyć jaką chcemy mieć roślinę tzn niską krzaczastą, trochę wyższą, mniej krzaczastą itp, itd i do tego dobierać widmo bo przecież ono odpowiada głównie za kształt rośliny a nie plon a dopiero później szukać diod, które by nam odpowiadały o najwyższej wartości strumienia fotonów bo to on odpowiada za późniejszy plon? Postać rzeczy i rozkminka na temat radio i budowy panelu trochę się teraz by zmieniła no nie?
Hmm podsumowując jeżeli chce budować panel dla siebie na dzień dobry lukam jakiego mam boxa, potem jakie chce mieć rośliny w boxie i dobieram ratio pod tą płaszczyzną a na koniec rozkminiam jeszcze, które diody wydajniejsze. Zobaczmy na panele STB, jest w nich dużo niebieskiego/białego i panny zazwyczaj rosną pod nimi niskie i krzaczaste, znajdźmy teraz kogoś z panelem który ma więcej czerwieni i efekt pewnie będzie odwrotny i dlatego też uważam, że świecenie samym białym/niebieskim później niż w 1 tyg życia panny odbija się później na jej kształcie
Nie chciałbym też żebyście to co piszę traktowali jako fakty a bardziej przypuszczenia, to tak rozległy temat a ja tak mało wiem, ale może dojdziemy do jakichś wspólnych wniosków