Ja już dość długo i mocno studiuje poczynanie LEDowców w świecie i chyba nie do końca jestem się w stanie zgodzić co do za dużej ilości białego/niebieskiego w panelu, przecież np. na icmagu goście kręcili całkiem niezłe wyniki na samych białych diodach :> Znów u Doktorka w panelu stosunek czerwieni do bieli/niebieskiego to też 2/3 na 1/3? A źle też nie idzie. Niby standardowe ratio, o którym najwięcej się mówi w necie to coś ok 1/4 białego do czerwieni. Lampa Heliospectra, w której możemy regulować natężenie kosztuje hmm 6tys zł? A widział ktoś żeby były na niej wyciągnięte jakieś cuda? Fakt pijar niezły, ale czymś poparty? Dlaczego w ogóle tak uparcie szukamy tylko ratio a nie patrzymy na hmm wartość strumienia fotonów? Tak samo jak uparcie liczymy uzyskany wynik 1g/W a nie na m2? Dlaczego dajemy +/- 50/50 Deep Red do Red? Ile trzeba by było dać więcej Red w stosunku do Deep Red żeby uzyskać tą samą liczbę fotonów. Gdzieś kiedyś Doctor napisał, że wyczytał coś fajnego odnośnie czerwieni w wspomnianym wyżej stosunku, ale jak się nie mylę to się tym nigdy nie podzielił

Kolejna sprawa dlaczego tak uparcie stawiamy na diody Cree/osram a olewamy epiled/epistar ktoś kiedyś widział jakieś porównanie, które to dają taką przewagę tym piewszym? Temat LED jak temat rzeka, skręciłem już parę panelów o różnorakim ratio i diodach i zawsze staram się później dopytywać jak idzie i jak na razie wyniki są hmm mało powiedziane zdumiewające, ale wiadomo rolnik rolnikowi nie równy tak samo jak warunki, w których uprawia

Za jakiś czas jak się zbiorę zrobię porównanie diod pod różnym kątem zaawansowanymi miernikami, do których od niedawna, ale mam dostęp i postaram się coś skrobnąć na ten temat

Może czegoś się dowiemy

Na chwilę obecną możemy tylko domniemać. Z tego co pamiętam Ty Diselku swój panel robiłeś w oparciu o panel cR? Przecież jemu poszło fajnie:) Jak po mojemu w Twoim przypadku problemu trzeba szukać gdzie indziej

, ale jak chcesz się bawić i eksperymentować jestem jak najbardziej za! Chętnie popatrzę